Se dau bani de la stat, dar mai încolo: cum îngropi o industrie cu bună știință

de: Mădălina Bahrim
17 02. 2022

Industria ospitalității (HoReCa) este unul dintre sectoarele economice puternic afectate de criza sanitară globală. În întreaga lume, restaurantele au fost cele care au decontat o notă scumpă de plată a acestei situații, confruntându-se aproape permanent, în ultimii doi ani, cu restricții privind capacitatea de funcționare. Din păcate, provocările pentru managerii din industrie continuă, mai ales în România.

Se pare că firmele din HoReCa mai au de așteptat ceva vreme până când vor putea intra în posesia schemelor de ajutor oferite de statul român, pentru a proteja afacerile afectate de criza sanitară.

Potrivit unui anunț recent al lui Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, cadrul legal pentru a înfiinţa programul HoReCa 2 a fost creat, dar va începe după rectificarea bugetară, când în buget se vor prinde banii pentru industrie.

Ce trebuie sa afle managerii din industrie, chiar acum

„La acea Ordonanţă de Urgenţă în care am făcut modificări la Legea 346 (Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii n.r) am creat deja cadrul legal pentru a înfiinţa programul HoReCa 2.

Din discuţiile purtate şi la nivel de minister şi la nivel de prim-ministru cu cei din domeniu am convenit următorul lucru: ţinta pentru acel program este momentul de după prima rectificare bugetară, pentru că într-adevăr nu avem sumele necesare incluse în buget. Noi am creat acum cadrul legislativ, lucrăm programul, creăm platforma la STS, iar imediat ce vom avea banii alocaţi după rectificare vom pune în derulare acest program”, a explicat ministrul, pentru antreprenorii HoReCa.

Pierderile înregistrate de industrie, în ultimii doi ani de pandemie, se ridică la valori colosale, deși 2021 a fost un an mai bun din acest punct de vedere, comparativ cu 2020.

„Dacă în prima fază, pentru anul 2020, au estimat o pierdere de aproximativ 800 de milioane euro, pentru 2021 estimarea lor şi solicitarea este pentru aproximativ 285 de milioane de euro”, a mai adăugat ministrul Cadariu.